با سلام
درحدود یک سال گذشته اتفاقات زیادی در صحنه سیاسی سودان رخ داد. در تابستان 93
طیف حامی عربستان به سرکردگی سلفی های تندرو که از حمایت همه جانبه عربستان برخوردار است توانست با به کارگیری اهرمهای فشار خود جو شیعه هراسی و ضدیت با ایران را تا جایی به پیش ببرد که حکومت سودان اقدام به تعطیلی رایزنی فرهنگی ایران در خارطوم و سپس بستن هلال احمر کشورمان در سودان نماید.
البته برخی سوء مدیریت های داخلی نیز به این قضیه دامن زد.
سرانجام این افراد به خواسته ی خود رسیدند و عربستان نیز به نظر از این پیروزی خرسند بود. آنچه تصور میشد این بود که مشکلات به زودی حل خواهد شد و دلارهای عربستان رونق را به این کشور باز خواهد گرداند.
درابتدای فروردین 94 عربستان حمله ی همه جانبه خود را به یمن آغاز نمود. در ابتدای این تهاجم وحشیانه آنها تصور می کردند که ظرف مدت یک هفته تومار انقلابیون را در هم پیچیده و حکومت مورد نظر خود را در یمن به کرسی خواهند نشاند و شاید به واسطه ی همین تفکر بود که برخی کشورهای عربی و آفریقایی از این حمله حمایت کردند که از جمله ی آنها سودان بود.
دراین هنگام سودان عملا و کاملا از صف مقاومت و جمهوری اسلامی ایران خارج و پشت عربستان ایستاد این کشور با وعده دریافت کمک 8 میلیارد دلاری از عربستان و کویت و امارات وارد صف ضد ایرانی شد. ولی با گذشت زمان به تدریج برخی از این کشورها متوجه اشتباه راهبردی خود شده و با روشهای مختلفی تلاش در جبران مافات نمودند.
زمان گذشت و زمان انتخابات ریاست جمهوری سودان رسید. (آوریل 2015). حزب حاکم سودان با تصور همراهی عربستان و برخی اسلامگرایان تندرو ضد ایران در انتخابات پیروز قاطع خواهد شد. انتخابات برگزار گردید.آنچه حزب حاکم رسما اعلام نمود میزان مشارکت حدود 40% ولی واقعیت اینست که میزان مشارکت بسیار کم و در حدود 15% برآورد شد.
دربرخی شهرها از جمله خارطوم تظاهرات علیه تقلب به پا شد و واقعیت نیز اینچنین بود. در این زمینه فیلمها و تصاویر زیا ی از تخلف و تقلب در شبکه های اجتماعی منتشر شد.
دربهترین حالت
حتی اگر گفته حزب حاکم را هم ملاک قرار دهیم آمار مشارکت بسیار پایین و دور از انتظار بود و این در انتخاب افراد کابینه جدید از سوی آقای عمر البشیر رییس جمهور پیشین و منتخب فعلی کاملا مشهود است. انتخاب وزرای میانه رو و به کارگیری وزرای با گرایش عربستانی در سمتهای غیر حساس بیانگر این موضوع است. مهمترین این افراد آقای علی کرتی وزیر خارجه سابق است که عملا صحنه گردان کاهش روابط ایران و سودان بود. وی در کابینه ی جدید سمت وزیر دادگستری را بر عهده دارد.
قراردادن علی کرتی در وزارت دادگستری از طرفی می تواند تا حدی عربستان را راضی نگه دارد و از طرفی پیام غیر مستقیم به ایران است که فردی با نگرش ضد ایرانی در صحنه سیاسی قدرتی در اختیار ندارد. جایگزین وی آقای پروفسور غندور دارای نگرش میانه و معتدل است.
انتخاب وزیر دفاع سابق به عنوان وزیر ریاست جمهوری نیز دارای پیام است. آقای عبدالرحیم محمد حسبن وزیر دفاع سابق دارای نگرش موافق جمهوری اسلامی ایران است.
به هر جهت انتخابات نیز به پایان رسید و پیامهای انتخابات دریافت شد. مهمترین این پیامها برای حکومت سودان این می تواند باشد که گرایشهای تند وهابیت در سودان جایی ندارد و ضمنی اینکه عربستان دارای مقبولیت پایینی در این کشور فقیر آفریقایی است و همچنین اعتماد به قول و وعده و وعید عربهای حاشیه خلیج فارس سرابی بیش نیست.
اکنون و کمی کمتر از یک سال از اولین اقدام ضد ایرانی حکومت سودان ، به نظر می رسد عقلانیت در حال برگشت به برخی از دولتمردان عرب و از جمله سودان است. پیش بینی می شود ماههای پیش رو زمان انتخاب و اصلاح مسیر در برخی از کشورها و از جمله سودان است و اگر عقلانیت در این کشور حاکم شود خواهیم دید که کماکان ایران بهترین حامی کشورهای مظلوم و اسلامی است .
|